Saturday, 28 June 2025

Ruusujen aika

 Ruusukausi alkoi juhannuksen alla, kun juhannusruusu tuli kukkaan – kerrankin nimensä mukaiseen aikaan.

Juhannuksen sateet laittoivat kukat ruskeiksi, mutta tässä kuva juhannusruususta juuri ennen juhannusta. Tai osasta siitä, kuvassa näkyy alle puolet.

Äitienpäiväruusun ei kai pitäisi olla heti toisena, jos mietitään ruusut kukintajärjestykseen. Mutta tämä oli tietysti kukassa jo toukokuussa ruusun ostaessani, kun se oli äitienpäiväkukintaan Tanskassa tuotettu. Toivoin, että löydän Nauvon K-kaupasta tämän värisen 'Morsdag' -ruusun tänä vuonna ja niin kävi. Viime vuonna ostin oranssinpunaisen. Tämä kuuluu pikku- eli miniatyyriruusuihin, hmm. Luulin tämän olevan polyantha. Toivottavasti se nyt vähän kasvaa korkeammaksi.

Uusi ruusu on nyt aika keskellä villiä punaista penkkiä, kun oletin sen kasvavan korkeutta. Jos ei kasva, on sille toisaalta ihan hyvä paikka penkin reunalla, missä on nyt nurmikäytävälle joka vuosi retkahtava idänunikko, jonka kaivan ihan mielellään pois. 
Tässä keskellä villiä punaista penkkiä on myös tarhaidänunikko 'Beauty of Livermere', jonka luulin olevan kunnon punainen. 
Mutta villin punaisen penkin idea on, että täällä on kaikenlaista punaista, sellaistakin, joka on ongelmallista muualla, kuten perus-oranssinpunaiset idänunikot, joiden piti olla valkoisia, ja muotopuutarhan pastellimaailmaan hankitut valkeat liljat, joista paljastui yhtä ärtsyn oranssinpunaisia. Sitten on korallikeijunkukan pehmeää punaa ja apteekkarinruusun pinkkiä, esimerkiksi. Kun kaikki on sekaisin, ne sopivatkin yhteen (minun silmääni siis).

Viimevuotinen äitienpäiväruusu 'Oranje Moersdag' on tulossa pian kukkaan. Minulle on vähän epäselvää, miksi Morsdag on Morsdag ja oranssi versio onkin Oranje Moersdag, tai onko sittenkään. Virallisesta nimestä ovat viralliset tahot montaa mieltä ja sitten nimet on vielä käännetty eri kielille eri maihin, ei sentään suomeksi. 
Hitto vie, miten harmillisen epäloogista. Kumpikin on hollantilaisen Grootendorstin jalostama, joten luulisi nimen olevan hollantilainen. Menin nyt googlettamaan asian ja äitienpäivä onkin hollanniksi Moederdag. Sekin vielä!
Niin ja sitten vielä se, että tämä on nyt sitten polyantha eikä miniatyyriruusu. Eikö tässä hommassa ole mitään logiikkaa?

Ehkä elämässä ei ole mitään logiikkaa oikein muutenkaan. Samanlaista kaaosta kuin kukkapenkkini. Tuolla keskellä jossain olisi pari loistokurjenmiekkaa, jotka ehkä pitäisi pelastaa, ja sitten yksi himalajanvuokko, joka ei kyllä ole niin upeakukkainen kuin se, joka elelee kuistini edustalla. 
Pidän tuosta värien ja kasvien sekamelskasta ihan kamalasti, joten en ole toistaiseksi raivannut. Siellä kukkii kultapäivänliljaa ja 'Totally Tangerine' -kellukkaa. Mutta kuvan pointti on oikeassa reunassa, sillä aiemmin arvelin ja harmittelin idänunikkojen kukkivan ohi siihen mennessä, kun 'Oranje Moersdag' alkaa kukkia ihan tuossa vieressä, mutta enää en ole varma. Ihan huippua, jos niiden yhteiskukinta onnistuu edes sekunnin ajan, kun niiden kukissa on ihan sama väri.

Oikeasti nyt eletään vasta pimpinella- eli nykyisemmin spinosissima-kaudella. Tarhapimpinellaruusu 'Tove Jansson' kukkii pihan reunalla. Tämä ei vieläkään ole kasvanut parimetriseksi peuraesteeksi, mutta onneksi ruusun takana kulkee riistaverkko-risuaita. Luulen, että myyrät syövät ruusun juuria, sillä ne ovat tuhonneet tästä läheltä monta kasvia, mutta onneksi ne eivät pysty näin elinvoimaista ruusua tuhoamaan.

'Tove Janssonin' kukkien kohdalla sydän lyö muutamia ylimääräisiä lyöntejä.

Papulanruusu eli tarhapimpinellaruusu 'Papula' on kauneimpia ruusuja. Voi olla, että sanon tämän lähiviikkoina useankin ruusun kohdalla, mutta 'Papula' on kyllä aivan tavattoman ihana. Pienet, somat, täydellisen sävyiset kukat ja somat, sirot pikku lehdet. On kiinnostavaa, että siinä on tänä vuonna jonkin verran yksinkertaisia kukkia. Niitä en ole aiempina vuosina huomannut.

Otin zoomlinssillä kauempaa kuvan 'Papulan' sijainnista, täältä katsottuna edessä on kaikenlaisia proosallisia lauta- ja polttopuukasoja, mutta täältä näkee myös idean, että ruusupuska on lähellä riippumattoa. Tulevaisuudessa vaaleanpunakukkainen jalosyreeni tulee vielä kasvamaan riippumaton tälle eli länsipuolelle taaten vaaleanpunaiset ja tuulensuojaiset päikkärit. Riippumatossa lojuessa näkyy muotopuutarha tai papulanruusu, riippuen katsooko enemmän vasemmalle vai oikealle. 

Heleäorjanruusua kasvaa täällä kaikkialla, se on luonnonkasvi, ja sitä saa kitkeä. Se ei onneksi leviä ollenkaan juuristollaan, mutta sitäkin innokkaammin lintujen levittäminä siemeninä. Toisaalta kiulukat ovat loistavaa linnunruokaa ja maukkaita ihmisellekin esimerkiksi yhdessä pihlajanmarjan kanssa hyytelönä. 
Orjanruusu alkoi kukkia samaan aikaan ketoruusuruohon kanssa. Ihana, hempeä pari!

Orjanruusu yltää aivan valtavaksi kasvattaen monimetrisiä, kaarevia versoja, joissa on inhat, rotevat ja käyrät piikit, jotka tarttuvat kaikkeen ohikulkevaan. Tästä ruususta kannattaa pysyä kaukana ja tämä taitaakin olla ainoa kasvi, josta edes valkohäntäpeura ei yritä päästä läpi. Tuo kuvan ruusu on siis yksi ainoa kasvi!
Tämä ruusu kasvoi paikassa aiemmin olleeseen nuoreen vaahteraan – luonnossa heleäorjanruusu mielellään tukeutuu puihin kasvattaen lonkeroita ylös. Sain siitä idean rakentaa ruusulle pergolan, jossa se nyt pistää parastaan kuin komeinkin köynnösruusu. Kohotettuna sen kaunis kasvutapa pääsee oikeuksiinsa.

Korkeimmat kaaret huitelevat neljän metrin korkeudessa. Piikeistä huolimatta ruusussa pyrähtelee vähän väliä pikkulintuja. Voihan niillä olla pesäkin ruusun suojissa, olisi ainakin varsin turvallinen paikka, eihän tuonne mikään petolintukaan pysty.

Luin tässä juuri Saran mökissä ja puutarhassa -blogista Puutarhuri Hentomieli -jutun suurta myötäelämistä kokien. Olen aika samanlainen. Puna-ailakki on tosi kaunis, eikö se tuohonkin sovi hyvin? Rohtosormustinkukat – aah, monissa eri sävyissä, ihan unelmaa! Kohta tuohon nousee kurkkuyrttien valloittava armeija, niiden siementuotanto ja itämiskyky on hirmui...sen ihana... siis tehokas. Ensimmäinen kukkii jo.
Mutta tuolla satumaisen ihanien rohtosormustinkukkien takana olisi yksi matala pikkujasmike ja sen kanssa hyvin matalaa neilikkaa, tuotanoin. Ja niiden vieressä näkyi olevan mojovan korkeat versot nokkostakin, kun tähyilin. Orjanruusun lonkeroiden alta kitkeminen on vihoviimeistä, pitäisi olla peltihaarniska, piikit pureutuvat vaatteiden läpi ihoon.
Ihan oikeasti nyt en kykene kitkemään noin ihanaa sormustinkukkaviidakkoa, mutta lupaan yrittää heti niiden kukinnan hiipuessa. Sitä paitsi osa kasvaa kokonaan istutusalueen ulkopuolella, laudoilla katetulla alueella, jossa ei pitäisi kasvaa mitään. Ehkä justiin ne parhaan väriset siellä.

Ruusupergolan toisella puolella on ruusutarha. Huomasin suureksi yllätyksekseni tänään, että tarhakurtturuusu 'Syke' on tuottanut ensimmäiset kukat. Ne ovat aivan ihanat pallomaiset. Tämä kotimainen ruusu on jostain syystä saanut vähemmän huomiota kuin samojen jalostajien tuottamat 'Sointu', 'Sävel', 'Ilo' ja 'Tove Jansson', mutta tämä on vähintään yhtä ansiokas. Ehkä tämä lajike syntyi kuopuksena ja muut lajikkeet olivat jo saaneet niin paljon palstatilaa, ettei tälle enää riittänyt. En nyt oikein muista, miten se meni, vaikka ruusun "äiti" P. Kahila sen joskus taisi kertoa.
Se on sääli, mutta onneksi tätä ruusua silti löytää myynnistä, kun vähän etsii. Ostin omani Hongiston Taimistolta.

Ihanaakin ihanamman värinen tarhakurtturuusu Snow Pavement onkin nykyään ilmeisesti SCHNEEKOPPE  eli 'Hansnovem'. Nimi ei pahenna pehmoisen pastellisen unen väristä ruusua, eikä tuo Pavement ollut varsinainen kaunistusnimi sekään. Vähän ihmettelin, miten laatoitus / jalkakäytävä tms. liittyy erittäin kauniiseen ruusuun. Minusta tuon nimen pitäisi olla Ranskanpastilli.
Tämä on ensimmäinen kesä, kun 'Hansnovem' kukkii kunnolla. Istutin sen niin toivottoman kuivaan paikkaan kedon laidalle, että tiesin asettumiseen kuluvan vuosia. Mutta tällaisessa kuivuuteen taipuvaisessa puutarhassa ruusut ovat luottokasveja. Kun ovat työntäneet juurensa riittävän syvälle tähän entisen merenlahden rantamutien synnyttämään savimaahan, niitä ei lannista mikään.

Ihan kohta alkaa olla kaikkien muidenkin ruusujen vuoro. Austinit ovat nupulla, samoin bourbonit, portlandit, myskiruusut, köynnösruusut ja ranskanruusut, kuten kuvan 'Tuscany'. Olen tarkkaillut tätä kohta avautuvaa nuppua jo yli viikon, eikä se ole edistynyt, mutta eiköhän kukkia jossain vaiheessa avaudu, ja elämä on yhtä ruusujuhlaa! 


Heleäorjanruusu Rosa dumalis
Juhannusruusu Rosa spinosissima 'Plena'
Kellukka Geum
Ketoruusuruoho Knautia arvensis
Korallikeijunkukka Heuchera sanguinea
Kultapäivänlilja Hemerocallis middendorffii
Pikkuruusu Rosa Miniatyr-Ryhmä
Polyantharuusu Rosa Polyantha-Ryhmä
Ranskanruusu Rosa Gallica-Ryhmä
Rohtosormustinkukka Digitalis purpurea
Tarhaidänunikko Papaver Orientale-Ryhmä
Tarhakurtturuusu Rosa Rugosa-Ryhmä
Tarhapimpinellaruusu Rosa Spinosissima-Ryhmä

17 comments :

  1. Kaaospenkin värit ovat minustakin hurjan hurmaavat! Ja oi mikä orjanruusukaari! Ruusujen ja sormustinkukkien yhdistelmät ovat myös kauneudessaan aivan omaa luokkaansa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin ovat, klassinen ja nostalginen pari.

      Delete
  2. Jestas, millaista kasvien ilotulitusta postauksesi tarjoavat toinen toisensa perään. Vasta ehdin lukea pioneista, kun on jo ruusujen vuoro.
    Juhannusruususi on valtava ja kasvaakin niin hienon muotoisena. Orjanruusu onkin sitten kokoluokassaan jotain vielä mahtavampaa. Hyvä idea kohottaa orjanruusu yläilmoihin. Näyttävä kerrassaan. Kukatkin pääsevät oikeuksiinsa.
    Minun Lady of Shalottissani on jotain toukkaa. Saattaa olla ruusuetanaista. Nypin näkemäni pois. Monien muidenkin ruusujen lehdet ovat laikukkaat ja vioittuneet. Kosteudella on varmaan osansa, niin itsesään kuin tarjoamalla tuholaisilla hyvät olosuhteet.
    Olet muutamassa kommentissa (muiden blogeissa) maininnut tämän kesän kasvien rehevyydestä. Viidakkotunnelma alkaa olla meilläkin. Maanpeitekasvitkin alkavat kohta olla ilmanpeitekasveja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melko isossa puutarhassa on kaikenlaista. Kurjenmiekoistakin täytyy tehdä pian taas kertoa!
      Orjanruusu on melkoinen ilmestys ja herättää tiellä kulkijoidenkin huomion, vaikka sitä kasvaa täällä päin siellä sun täällä, muun muassa myös tienposkessa. Harva niistä vain on tuon kokoinen.
      Voi harmi, että on öttiäisiä kiusana. Aina on jotain vastoinkäymistä! Täällä puolestaan Shalott näyttää viimein toipuneen toissa talven koettelemuksista, kuten kaikki muutkin Austinit. Viime vuonna ne olivat vaisuja lähes kaikki, ja niillä kesti kauan tulla edes vähäiseen kukkaan.
      Rehevyys ja kasvien koot ovat tänä vuonna omaa luokkaansa!

      Delete
  3. Heitän täältä sivusta kommentin Betweenille tuosta "ilmanpeitekasveista". Ihanan nokkela ja osuva ilmaus. Oikein hyvänmielen hauskuus!

    ReplyDelete
  4. Kiinnostava ruusu-juttu, kiitos! Vai ovat pimpinellat nykyään spinosissima -ruusuja. Huokaus. Eihän noviisi pysy näissä nimissä missään tolkussa, vaikka hämärästi muistan tuosta muutoksesta kuulleeni? Todella tylsää on myös, että monilla kasveilla kauppanimi on aivan eri kuin lajikkeen kasvitieteellinen nimi, ei millään aina jaksaisi tehdä salapoliisityötä näiden kanssa, koska kauppanimet monesti vaikuttavat hämäävästi kasvitieteellisiltä ja sitten niitä tulee kirjoitettua väärin heittomerkin sisään.
    Ihana päikkäripaikka sinulla ja tuo orjanruusu on ihan hurjan suuri. Sait otettua todella ihanan pastellisen kuvan kukkivan ruusun kaaresta vaaleansinistä taivasta vasten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo pimpinellajuttu oli oikeastaan vähän vitsi. Tieteelliset nimet ovat muuttuneet pimpinellifoliasta spinosissimaksi jo jonkin aikaa sitten, mutta suomenkielinen nimi on edelleen pimpinellaruusu. Mutta sanopa muuta noista kauppanimistä. Toisaalta ei sillä ole kovin paljon väliä, kirjoittaako ne heittomerkeillä vahingossa vai ei.

      Delete
  5. Ai että, mitä valtavia ruusupuskia puutarhastasi löytyykään! Meilläkin juhannusruusu aloitti kukinnan juhannuksena.
    Alan heti käyttämään Ranskanpastilli-nimeä tuon tietyn ruusun kohdalla;) Liian hankalaa minulle tämä kasvien nimien muuttaminen noin muutoin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä ajoitus juhannusruusulta.
      Onhan tuo nimien muuttelu hankalaa. Minäkin opin tätä kirjoittaessani, että heleäorjanruusu on muuttanut takaisin Rosa dumalikseksi, välillä se oli Rosa vosagiaca ainakin joidenkin tietävien tahojen mielestä. Se oli silloin myös muuttanut suomenkielistä nimeään orjanruususta heleäorjanruusuksi, mutta se ei ole muuttunut takaisin kumminkaan.
      Luultavasti ent. Snow Pavementiä myydään hamaan tulevaisuuteen sillä nimellä kumminkin.

      Delete
  6. On ollut mahtava idea laittaa pergola orjanruusulle. Se luo satumaisen tunnelman edessä kasvavien sormustinkukkien ja muiden kanssa. Tuossa on sellaista ikivanhan salaisen puutarhan tuntua, jonka vain aika saa aikaan.
    (Kokemuksesta tosin kyllä tiedän että 30 senttinen pieni juhannusruusun verso kasvaa 20:ssä vuodessa 250 senttiseksi yksiönkokoiseksi puskaksi (termiäsi käyttäen), eli ei siinä aina ihan vuosituhansia tarvita, että kokoa saa aikaan.) Mutta orjanruusu on eri laji, ihanan rotevat varret, lintujen oma turvapalatsi.
    Sinulla on valtavasti ruusulajeja! :-)kin. Ihanaa ruusujen aikaa!
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiemmin orjanruusu retkotti pari metriä korkeana sekamelskana noin kymmenen neliömetrin alalla, jossa ei pystynyt tekemään mitään ruusun piikkien takia, ja aluskasvina oli heinää ja nokkosta. Ruusun kohotus tukeen oli valtava kohennus & tuotti tilaa istutuksille. Ruusu on hyvin kaunis, vaikka se on ihan vain "rikkaruoho", jota kasvaa kaikkialla ympäristössä.
      Juhannusruusun leviämisvoima on ihan legendaarinen. Puskani keskellä on kuivia korkeita oksia, mutta milläs menet niitä poistamaan, kun mistä tahansa suunnasta sinne on metrien matka ruusun läpi. Täytynee ottaa urakaksi leikata jostain reunasta reitti kohti keskustaa.
      Kiitos ja ihanaa ruusujen aikaa sinullekin!

      Delete
  7. Kiva lukea ruusuistasi, kun meillä on vain se juhannusruusu pihassa. Hauskaa pohdiskelua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, itse en selviäisi vain yhdellä ruusulla, en millään!

      Delete
  8. Ihania ruusuja :) minä olen tyyliä ’leikkona kiitos’ joten pärjään aivan hyvin pelkällä juhannusruusulla. Onneksi niin sillä pieneen pihaan ei yksinkertaisesti kaikkea mahdu. Sormustinkukkia olen levittänyt jo aidan taa puiston puolelle. - terkuin pienen pihan Tuija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kun vain saisi leikkoruusuiksi näitä kauniimman mallisia, joita on puutarharuusuissa. Jotenkin leikkoruusuista puuttuu minusta kokonaan ruusun sulokkuus ja se aito ruusuntuoksukin. Mutta onneksi leikkoja kuitenkin on! Pienelle pihalle ei tosiaan kovin montaa ruusua mahdu, pensasruusuja ainakaan.

      Delete
  9. Kivipellon Saila28 June 2025 at 23:29

    Ihanaa luettavaa ruusuista! Meillä on ruusuja aika vähän, jokunen kuitenkin ja kaksi kasvuun reippaasti lähtenyttä Austinia! Nuppuja niissä ei vielä ollut, kun kotoa lähdin, mutta toivottavasti saan ensikukinnan.
    Onkohan tuo orjanruusu prinsessa Ruususen ruusu, joka peitti linnan 🤔? Nuo pikkuiset äitienpäiväruusut ovat söpöjä, samoin tuo pastilliruusu!
    Nuo nimien muutokset saavat pään sekaisin! Pioneista tehtiin pulskia, kohta varmaan ruusuistakin! Upeaa kukintaa jo ja lisää luvassa!
    Terveisiä poroilta! Niitä on teiden tukkona, aika paha räkkäaika nyt, mäkäräisiä tosi paljon

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!

 
OSZAR »